Agriborg

Skrivet av admin • • 6 aug 2012

För exakt 100 år sedan dvs. 1912 köpte Arne Perssons farfar gården Agriborg i Lunnarp utanför Tomelilla. Arne Persson är nu 3:e generationen som brukar jorden. 1989 gick Arne över till ekologisk odling och blev KRAV-godkänd 1990.

Arne och hans fru Maria säljer främst sina grödor som torghandlare. De står på torget i Lund under hela året, oftast både fredagar och lördagar. Under sensommaren och hösten står de även i Ystad och Simrishamn.

På sina frilandsodlingar har de potatis, morötter, rödbetor, majrovor, kålrötter, persiljerot, rotselleri, lök, vitlök, purjolök, squash, vitkål, rödkål, grönkål, sallad m.m. I växthuset odlas tomater och gurka.

De odlar också spannmål, raps och stärkelsepotatis. Rapsen säljs till Gunnarshögs Gård som pressar fröna till olja. Stärkelsepotatisen säljs vidare för att göras potatismjöl av.

På marken finns en grävd egen bevattningsdamm där vattnet tillförs från grundvattnet. Man har nyligen investerat i en stor panna som eldas med halm och ved och som sedan värmer upp en ackumulatortank. Denna värmer sedan upp både boningshuset och växthuset när det behövs. Halmen kommer ju från de egna odlingarna men veden måste köpas in.

Det är mycket arbete att driva en så pass stor odling och ibland är det svårt att hinna med ogräsrensningen. Man får ta maskinerna till hjälp. 1 vecka efter sådd använder man gasolbränanre och bränner bort det ogräs som kommit upp. Sedan används radrensare som spänns fast efter traktorn. En del av ogräsrensningen sker också för hand.

Gården har också gårdsbutik, men det är inte så många som letar sig ut hit nuförtiden säger Arne. Så kommer det en kund går Arne eller Maria ut i landen och skördar det som kunden vill ha. Färskare än så kan det inte bli.

Adressen är Hedeberga, Tomelilla, men det är nog bäst att ringa först och få en vägbeskrivning om man vill besöka Agriborg tel. 0417 – 311 30.

Här är grönsakslanden med olika grödor i långa rader. Någon sorts kål växer i förgrunden.

Här växer bondbönor.

Så här fina vitlöksflätor binder Maria.

Halm- och vedpannan.

Bevattningsdammen.

På hösten kan man köpa havtorn hos Agriborg.

Arne vid en av traktorerna. Ett användbart fordon vid odling.

Ingången till gårdsbutiken.

Arne och Maria på Mårtenstorget i Lund.

Informationslapp om Agriborg.

Kommentera