Fredrik Sahlin är uppväxt nära inpå naturen och har alltid haft ett stort naturintresse. Det ledde till att han utbildade sig till jägmästare. På fritiden började han så småningom att ägna sig åt biodling. Fr.o.m. 2007 har han drivit sitt företag Gläntans Bigårdar i full skala.
Företaget innehar cirka 100 bisamhällen som är fördelade på 12 bigårdar utplacerade på lämpliga ställen i trakten kring Önnestad, där han bor med sin familj. Den totala bistyrkan uppgår därför till ca 5 000 000 bin sommartid.
Bina producerar varje år ca 6 ton honung och detta gör företaget till en av Skånes största KRAV-godkända biodlingar. Honung från Gläntans Bigårdar säljs över hela Skåne, ja till och med längre uppåt i landet också. Förutom ”vanlig” honung finns också sorthonung. Sorthonungen har en mer särpräglad smak av den nektar som bina har samlat in. Det finns bl.a. maskroshonung och hallonhonung.
Naturligtvis är biodlingen KRAV-godkänd. Här beskriver vi några av de viktigaste punkterna som skiljer mot konventionell biodling: KRAV-godkänt socker används vid invintringen. Vaxet rensas på KRAV-godkänt renseri. Honungen kallslungas. Inga kemiska bekämpningsmedel används i kuporna. Sjukdomsbekämpning mot varroakvalstret sker med biotekniska metoder samt användning av organiska syror (vilka förekommer naturligt i liten mängd i bisamhället). Det är mer arbetskrävande än i konventionell skötsel. I närheten av bikuporna ska finnas vilda växter eller KRAV-godkända odlingar.
Mer ingående information om KRAV-godkänd biodling finns på KRAV:s hemsida www.krav.se