Om Tant Gurka

Skrivet av admin • • jun 2011

Tant Gurka är en butik som säljer ekologiskt framställda dagligvaror. I butiken finns t.ex. grönsaker, rotfrukter, frukt, nötter, kryddor, choklad, olja, mjöl, bönor, hårschampo m.m. Varorna är producerade och levererade, med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt. Produkter från djur finns enbart i form av mejeriprodukter och osten är gjord med syntetisk löpe.

Tant Gurkas ägare är Anina Ågesjö, som driver rörelsen som enskild firma. Hemsidan görs av sambon Yngve Petersson.

Vem är Anina?

När jag fick höra att BioGrönt skulle stänga, tänkte jag först inte mer, än att det var väldigt tråkigt, att en så fin butik inte skulle finnas mer i Lund. Jag har handlat där, så länge jag har bott i Lund. Något senare fick jag höra att Tommy och Disa sökte någon som ville ta över affären. Plötsligt slog mig tanken “-Det skulle ju jag kunna göra”.
Miljöfrågorna har jag brunnit för länge och det skulle vara underbart att få hålla på med något som har med ekologi att göra på heltid. Eftersom jag tidigare varit aktiv i 2 olika kooperativa ekobutiker, kändes det inte som något nytt och svårt. Bokföringen skulle jag också klara lätt, eftersom jag är ekonom. Allting gick i lås med övertagandet och nu blev det så, vilket jag är glad över.

Jag är vegetarian sedan 30 år tillbaka och äter till största delen veganskt. I början av 2000-talet hade jag vegetariska matlagningskurser hos NBV i Malmö, då jag samtidigt var mycket aktiv i Vegetariska föreningen.
Har också studerat humanekologi.