Sund Mat i Skåne

Sund Mat i Skåne finns i Borgeby utanför Bjärred och drivs av familjen Anderberg, som består av Ingeman, Åsa och 2 tonårspojkar. Pojkarna är uppväxta på gården och vana att hjälpa till i jordbruket. På gården bor också 7 katter som alltid är med i aktiviteterna.

Ingemans far har haft ekologiskt jordbruk på gården sedan 1970 och Ingeman har bott och arbetat på gården sedan dess. De av oss som var med på de kooperativa butikernas tid (Seger fanns både i Malmö och Lund) kommer ihåg de fantastiskt goda morötterna från Anderbergs. Även färskpressad morotsjuice från gården kunde man köpa i hela Malmö/Lund området. Tyvärr lönade sig inte detta längre när det kom många andra färskpressade juicer i butikerna.

Marken är på 35 ha och nu odlas potatis, morötter, palsternackor, rotselleri, rödbetor, kålrötter, jordärtskockor, majs, sallad, kryddor, vete m.m. Växthusen används främst för att driva upp plantor. Det mesta odlas sedan på friland. Grödorna säljs till butiker och torghandlare.

På gården finns också gårdsbutiken Eko-Skafferiet. Förutom de egna grödorna säljer man grönsaker från odlare i trakten samt importerade varor. Butiken har öppet fredagar 14 -18 och lördagar 10 – 16.

Gården är KRAV-godkänd och alla varor i butiken är ekologiskt certifierade.

Adress:
Eko-Skafferiet
Västervångsvägen 13
Bjärred

Eko-Skafferiet finns på facebook.

Infarten till gården. En av katterna välkomnar.
Åsa och Ingeman Anderberg vid ett av körsbärsträden som just nu bär frukt.
Ingången till gårdsbutiken Eko-Skafferiet.
Gårdsbutiken inifrån. Denna dag var den inte öppen så grönsakerna var inte framme.
Potatisen växer i långa rader.
Här växer jordärtskockor.
Vetefältet.
Denna används när man sår. Fröerna läggs i behållaren.
Här växer majs.
Denna maskin används vid rensning. 2 personer ligger på mage och maskinen körs med fötterna av en av dem.
Kryddodling i växthuset.
Liten kisse följer vad som händer på gården.

Tillbaka …