VÄRPINGE Grön LivsCultur AB

Skrivet av admin • • jan 2016

Värpinge Grön LivsCultur AB (svb) är ett arbetsintegrerande socialt företag med särskild vinstutdelningsbegränsning enligt kapitel 32 i Skattelagen, sk. (svb). Målet för företaget är bland annat att ge människor, som av olika skäl befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden, möjlighet till utveckling och jobb genom odling och gemenskap. Företaget har samarbete med exv. Arbetsförmedlingen, socialtjänsten och Röda Korset. Värpinge Grön LivsCultur AB (svb) har sin verksamhet på Rinnebäcks gård som ligger mellan Värpinge by och Nova köpcentrum i västra Lund. Den drivande kraften och ägare till Rinnebäcks gård, som upplåter marken, är Håkan Rasmusson. Gården har funnits i släkten i flera generationer.

Värpinge_översiktsbild

Odlingarna är naturligtvis KRAV- certifierade och är insprängda i och kring Värpinge golfbana, som är Sveriges enda miljöcertifierade golfbana. På golfbanans används inga bekämpningsmedel och får betar av gräset på banan.

Värpinge_golf

Håkan brinner för vår miljö och för sociala frågor och därför kombinerar han ekologisk odling med social rehabilitering. Läs mer om arbetsintegrerande sociala företag på www.sofisam.se.
På gården odlas mer än 100 olika sorters grönsaker, rotfrukter, bär, frukt och lantbruksgrödor. De allra flesta är äldre sorter med annorlunda och spännande färger och smaker. Under hösten och fram till jul får Tant Gurka främst grönkål och svartkål härifrån.

Även dinkel och råg odlas. Hos Tant Gurka finns Värpinges dinkelmjöl. Vid expeditionen till golfbanan ligger Värpinge Grön Gårdsbutik, där man också säljer sina grödor och produkter. Förutom detta kan konsumenten bli medlem i Värpinge Grön CSA (Community Supported Agriculture), vilket innebär att man mot förskottsbetalning prenumererar på en andel av gårdens skörd. 20 gånger under odlingssäsongen mellan april och januari hämtar man sin andel i Gårdsbutiken; en låda med säsongens skörd . I framtiden kommer man även kunna få sin andel levererad med gårdens elbil.

Värpinge_vindkraft

En 23 meter hög vindmölla producerar mer än dubbelt så mycket el som förbrukas. På gården finns även flera bikupor och bina hjälper till med pollineringen, samt bidrar med honung.

Värpinge_odlingarna

Man har inrett ett livsmedelsgodkänt beredningskök och kommer att att bereda mer och mer av det som odlas genom att t.ex. mjölksyra eller att göra marmelad. På gården finns också höns av äldre raser. ”Vore väl skam om inte ”Värp-inge” hade hönor”, skojar Håkan. Äggen säljs i gårdsbutiken.

År 2005 planterades ca 5.000 träd på gården, vilket är en stor miljöinsats, eftersom träden binder koldioxid, vatten och jord samt dämpar blåsten.

Värpinge Grön gårdsbutik finns på facebook.