Tor Magnusson

Världens godaste tomater?

Från juni och långt in på hösten kan man köpa Tor Magnussons fantastiska tomater hos Tant Gurka. Vem är då denne man, som har så gröna fingrar?

Jo, Tor Magnusson är uppvuxen med odling. Hans far köpte gården i Nevishög utanför Staffanstorp 1937 och Tor tog över verksamheten 1982, då hans far och mor drog sig tillbaka. De bodde dock kvar på gården och hjälpte fortfarande till i odlingarna. Det vitkalkade boningshuset står kvar och Tors mor bodde där till för bara något år sedan.

Tors far Tage Magnusson ägnade hela sitt yrkesliv, förutom åt att odla, till att sprida kunskap om ekologisk odling. Han var aktiv i Förbundet Naturenlig odling och gav under många år ut en tidning som hette Trädgårdsjournalen.

Tor odlar uppemot 15 olika sorters tomater. De har namn som Aranka, Temptation, Sakura, Nectar, Campari och Annemay. Han har 4.000 tomatplantor och de ger tonvis med tomater. Tomatodlingen sker i flera stora växthus, som värms upp på våren och hösten, men annars klarar sig med solvärmen. För att få bukt med angrepp av vita flygare och spinnkvalster används biologisk bekämpning genom att rovsteklar släpps in i växthusen. På våren sätts humlebon, med humlor i, in i växthusen, så att de kan hjälpa till med pollineringen.

I växthusen odlas många andra grödor än tomater, t.ex. vindruvor, gurkor, paprikor och bönor. På frilandsodlingarna växer lök, squash kryddörter m.m. På marken finns också 2 kräftodlingar.

Odlingen av tomater och gurka är KRAV-godkänd, men naturligtvis odlas också det övriga ekologiskt.

Tillbaka …