Om Tant Gurka

Tant Gurka – Ekobutik är en butik, som enbart säljer ekologiskt producerade livsmedel och andra miljövänliga varor. I butiken finns t.ex. grönsaker, rotfrukter, frukt, nötter, fröer, kryddor, olja, mjöl, bönor, té, sylt, marmelad, choklad, pasta, hårschampo, tvättmedel m.m. Alla produkter har en miljömärkning, vilket innebär att varorna är odlade och tillverkade så miljövänligt som möjligt. Miljömärkningarna är kontrollerade och certifierade av ett oberoende kontrollorgan. Undantag kan göras, om vi känner odlaren och har besökt hen. Produkter från djur finns enbart i begränsad mängd i form av mejeriprodukter och ägg, och osten är gjord med syntetisk löpe.

Tant Gurka- Ekobutik erbjuder alltid en Fair Trademärkt vara, om det finns att tillgå. Denna märkning innebär att producenten tagit ett socialt ansvar och gäller enbart produkter producerade utanför Europa. Barnarbete är förbjudet, lönerna ska vara skäliga och fackligt engagemang tillåtet mm.

Tant Gurkas ägare är Anina Ågesjö, som driver rörelsen som enskild firma. Hemsidan görs av sambon Yngve Petersson.

Vem är Anina?

När jag fick höra att BioGrönt skulle stänga, tänkte jag först inte mer, än att det var väldigt tråkigt, att en så fin butik inte skulle finnas mer i Lund. Jag har handlat där, så länge jag har bott i Lund. Något senare fick jag höra att ägarna, sökte någon som ville ta över affären. Plötsligt slog mig tanken: -Det skulle ju jag kunna göra.

Miljöfrågorna har jag brunnit för länge och det skulle vara underbart att få hålla på med något som har med ekologi att göra på heltid. Eftersom jag tidigare varit aktiv i 2 olika kooperativa ekobutiker, kändes det inte som något nytt och svårt. Bokföringen skulle jag också klara lätt, eftersom jag är ekonom. Allting gick i lås med övertagandet och nu blev det så, vilket jag är glad över.

Jag är vegetarian sedan 40 år tillbaka och äter till största delen veganskt. I början av 2000-talet hade jag veganska matlagningskurser i Malmö, då jag samtidigt var mycket aktiv i Vegetariska föreningen och Djurens Rätt.

Har också studerat humanekologi.