Söderåsens Ekoägg

Söderåsens Ekoägg ligger utanför Kågeröd och är ett familjeföretag som drivs av Roland och Yvonne Ivarsson. Båda två är uppväxta på bondgårdar i trakten, men bestämde sig för att satsa på något nytt, och då blev det äggproduktion.

De har nyligen utökat och har nu 18.000 hönor. Stallarna är moderna och systemet kommer från Nederländerna, som har en stor äggproduktion. Varje avdelning har 3.000 hönor och följer KRAV:s regler om 6 hönor/m2. Naturligtvis har hönorna möjlighet att gå ut och när det gäller utevistelsen har varje höna 4 m2 att husera på. Hönorna kan dagtid gå ute hur mycket de vill hela året om. Enligt KRAV-reglerna behöver man inte ha någon tupp, men Roland och Yvonne har ändå valt att ha ca 12 tuppar i varje avdelning.

I stort sett allt foder till hönorna odlas på den egna marken, förutom ca 4% fiskmjöl som kommer från Danmark och Norge. Hönorna får också vitaminer och mineraler. Hönsgödseln används i odlingarna.

När hönorna kommer till gården är de 15 veckor gamla och de får leva totalt 80 veckor. På natten, 8 tim, är hönorna inomhus i mörker och sover då på sittpinnar. På vintern har man belysning under övriga timmar för att hönorna ska värpa. Varje höna värper ca 320 ägg om året.

Gården är KRAV-godkänd sedan 1997.

Adress:
Söderåsens Ekoägg
Sjöborg
Kågeröd

Yvonne och Roland Ivarsson, ägare till Söderåsens ägg.

Det här är inne i hönshuset. Just nu är många hönor inne för att det är på förmiddagen och värptid. OBS! De kan gå ut när de vill.

Här ser vi en av tupparna i förgrunden.

Äggen rullar ut från värpredena.

Hönorna har en innerastgård med tak, där de kan vara om det regnar.

Hönor i uterastgården.

De väljer själva om de vill vara ute eller inne. Gäller hela året.

Inne i gräset trivs hönorna.

Den här hönan har rymt. Nu är den i en rastgård med träd som kommer att användas senare.

Det mesta av hönornas foder odlas på gården.

Länk till Söderåsen Ekoäggs hemsida!