Tor Magnusson

Världens godaste tomater?

Från juni och långt in på hösten kan man köpa Tor Magnussons fantastiska tomater hos Tant Gurka. Vem är då denne man, som har så gröna fingrar?

Jo, Tor Magnusson är uppvuxen med odling. Hans far köpte gården i Nevishög utanför Staffanstorp 1937 och Tor tog över verksamheten 1982. Tors far och mor drog sig då tillbaka, men bodde kvar på gården och hjälpte fortfarande till i odlingarna. Det vitkalkade boningshuset, där föräldrarna bodde och som Tor växte upp i, står fortfarande kvar.

Tors far Tage Magnusson ägnade hela sitt yrkesliv, förutom åt att odla, till att sprida kunskap om ekologisk odling. Han var aktiv i Förbundet Naturenlig Odling, som under många år gav ut en tidning som hette Trädgårdsjournalen.

Tor odlar uppemot 15 olika sorters tomater. De har namn som Aranka, Temptation, Sakura, Nectar, Campari och Annemay. Han har 4.000 tomatplantor och de ger tonvis med tomater. Tomatodlingen sker i flera stora växthus, som värms upp på våren och hösten, men annars klarar sig med solvärmen. För att få bukt med angrepp av vita flygare och spinnkvalster används biologisk bekämpning, genom att rovsteklar släpps in i växthusen. På våren sätts humlebon, med humlor i, in i växthusen, så att de kan hjälpa till med pollineringen.

I växthusen odlas många andra grödor än tomater, t.ex. vindruvor, gurkor, paprikor och bönor. På frilandsodlingarna växer lök, squash, kryddörter m.m. Det mesta säljs i gårdsbutiken. På marken finns också 2 kräftodlingar. Om man vill besöka gårdsbutiken, så är adressen:

Tor Magnussons Handelsträdgård, Vinningevägen 110, Staffanstorp

All odling på gården är ekologisk. Gården har tidigare under många år varit KRAV-godkänd, men Tor är nu 75 år, och när KRAV kom med nya detaljstyrda regler, orkade han inte med längre utan gick ur KRAV. Odlingen sker naturligtvis på samma sätt som tidigare.

Tillbaka …